De Rotterdamse Skyline vanuit de 10 mooiste plekken

De Rotterdamse Skyline vanuit de 10 mooiste plekken

De Rotterdamse Skyline is al vaak bij MS Fotografie besproken, bejubeld en zelfs al eens een ode aan gebracht. Als je bij een Rotterdammer begint over de skyline van Rotterdam dan zullen vaak de woorden ‘groos’ of ‘gers’ in de mond genomen worden. Wij kunnen natuurlijk niet ontkennen dat wij het hiermee oneens zijn.

Het begon eigenlijk al aan het einde van de 19e eeuw met de bouw van het Witte Huis in Rotterdam. Het markante witte gebouw aan de Oudehaven stond tijdenlang te boek als het hoogste kantoorgebouw van Europa. Het is ook één van de weinige gebouwen in het stadscentrum dat het bombardement in 1940 op Rotterdam heeft doorstaan.

Vandaag de dag prijken er welgeteld zes torens: Maastoren (165m), New Orleans (160m), Montevideo (151m), Delftse Poort (151m), De Rotterdam (151m) en de Millenniumtoren in top 10 van hoogste gebouwen in Nederland. In 2022 komt daar sowieso de Zalmhaventoren (218m) bij als allerhoogste toren van Nederland.

Er wordt vaak aan ons bij MS Fotografie gevraagd wat is nu de mooiste plek om de Rotterdamse Skyline in haar volle glorie te bewonderen? Wij zetten hierbij onze 10 beste plekken op rij vanuit waar je de stad het beste kunt bekijken.

1. Erasmusbrug en de Euromast

We trappen deze lijst af met een uitzicht op de Erasmusbrug, Euromast en nog een klein stukje van het Noordereiland. De Erasmusbrug en Euromast zijn toch wel de twee meest gefotografeerde hotspots van Rotterdam, dus deze konden niet ontbreken. Het beste uitzicht heb je volgens ons dan ook vanaf het witte kunstwerk op de Wilhelminakade.

Je zult nu vast denken, kunstwerk? De stalen witte loopbrug van zo’n zeventig meter met de naam “De Colonnade” is namelijk in werkelijkheid een kunstwerk met een beide kanten trappen zodat je deze kan beklimmen. Het kunstwerk is ontworpen door architecten Peter Wilson en Julia Bolles van architectenbureau Bolles+Wilson. Een leuk detail is dat de grote cijfers 1 2 4 1 op de zijkant het havennummer in Rotterdam is.

2. Het uitzicht vanuit de Tearoom van de Van Nelle Fabriek

Als tweede is het uitzicht op de Rotterdamse Skyline vanuit de Tearoom van de Van Nelle Fabriek in Rotterdam Overschie. Je hebt vanuit deze locatie een geweldig panoramisch overzicht van de gehele skyline. Aan de linkerkant het Centraal Station Rotterdam tot aan de rechterkant de de Euromast.

Ook de Van Nelle Fabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam is zelf de moeite waard om te bezoeken. Een paar keer per jaar tijdens onder andere Open Monumentendag en Dag van de Architectuur worden er tours georganiseerd om dit voornaamste industriële monument van Nederland te bezoeken. In 2014 is het monument ook opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst.

3. Euromast en de Skyline Rotterdam

Vanaf het Charloisse Hoofd in Rotterdam-Zuid heb je een schitterend overzicht op de Euromast en de Maastunnel. Het is heel bekend bij de mensen die vaak cruiseschepen in Rotterdam spotten omdat je vrij kan kijken richting de Cruise Terminal Rotterdam.

Ook de jaarlijkse vuurwerkshow van de Wereldhavendagen of het Nationale Vuurwerk tijdens nieuwjaar is vanuit hier echt geweldig te zien en meestal ook niet te druk. Voor ons dus zeker een locatie wat onbekend is, maar niet kan ontbreken aan deze lijst van de 10 beste fotolocaties om naar de Rotterdamse Skyline te kijken.

4. Stationsplein

Voor veel mensen begint of eindigt vaak de reis in Rotterdam op het Centraal Station. Het station wat in maart 2014 werd geopend verwerkt dagelijks zo’n 170.000 reizigers. Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als het station geen bijnaam zou hebben, want in de volksmond wordt het ook wel “De Haaienbek” of “Kapsalon” genoemd. Als je het ons vraagt één van de mooie plekken in Rotterdam.

Het echte fraaie uitzicht op het station en stationsplein is vanuit de omliggende drie gebouwen FIRST Rotterdam, Groot Handelsgebouw of de Millenniumtoren. De mensen die als mieren voorbij komen op het grote statisch plein is werkelijk schitterend als je het ons vraagt.

5. Kralingseplas met de Rotterdamse Skyline

Er zijn maar weinig mensen in Rotterdam die weten dat de Kralingse Plas is ontstaan door de winning van veengrond. In 1865 werd begonnen met het droogleggen van een reeks groot aantal veenplassen vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan de IJssel. De toenmalige Noordplas werd als enige niet drooggelegd omdat deze namelijk het diepste was en dus te kostbaar. In de jaren hierna werd de Noordplas omgedoopt naar Kralingse Plas.

Vanaf het terras van de Restaurant De Schone Lei heb je tijdens de zonsondergang een geweldig uitzicht vanaf hun steiger. Het is tevens een dikke aanrader om aldaar gezellig een drankje te doen of wat te eten. Op de achtergrond van de plas is duidelijk de Rotterdamse Skyline te zien met aan de linkerkant ook nog de twee bekende molens aan de Kralingse Plas.

6. Spoorwegbrug De Hef

Vanaf de Rhijnspoorkade in Rotterdam nabij het oude Zwemparadijs Tropicana is De Hef met op de achtergrond Unilever, Noordereiland, Erasmusbrug en de Maastoren goed te zien. De Hef is overigens de populaire benaming van de oorspronkelijke Koningshavenbrug, welke al sinds september 1993 voor het treinverkeer buiten werking is gesteld. Vooral in de avonden net na zonsondergang is deze locatie erg leuk om te bezoeken. Over de spoorbrug rijdt dan een visuele trein om de oude treinrit van Rotterdam naar Breda na te bootsen.

7. Kubuswoningen, Markthal Rotterdam en Het Potlood

Op nummer zeven in deze lijst staat een geweldig locatie met uitzicht op de Kubuswoningen, Markthal Rotterdam en Het Potlood. Vooral net na zonsondergang als alle lampjes van de Kubuswoningen en de rest van de binnenstad aangaat geeft dit een geweldig uitzicht op de Rotterdamse Skyline. Voor ons kon deze locatie dus zeker niet ontbreken.

8. Het puntje van de Erasmusbrug

We stijgen steeds hoger in de lijst en dan ook qua het aantal meters vanaf de grond. Op twee etages boven het hoogste punt in De Rotterdam heb je geweldig uitzicht over de gehele skyline van Rotterdam, maar daar blijft het niet bij. Als je een goede dag heb, zoals op deze foto, kan je helemaal tot aan Scheveningen en Den Haag kijken.

Het is vrijwel wekelijks mogelijk om deze locatie met de Rotterdam Tours betaald te bezoeken. Indien je geduld heb dan kan je ook een tour boeken tijdens de Maand van de Architectuur. Het is zelf meestal ‘gratis’. Wij raden kortom aan om gewoon een keertje mee te gaan last-minute op een dag dat het heel helder is om te genieten van dit geweldige uitzicht.

9. Het stadscentrum van Rotterdam

We komen al bijna aan het einde van deze fanatische lijst met waarnemingspunten in op Rotterdamse Skyline. Vanuit deze geweldig locatie, waar wij al een decennia kind aan huis zijn heb je een 360 graden panoramisch uitzicht over de Skyline Rotterdam. Het uitzicht is zowel richting het Noordereiland en Rotterdam-Zuid is als richting het stadscentrum ronduit geweldig.

10. De Rotterdamse Skyline vanuit de hoogte

Ons motto is dat je altijd moet eindigen met het beste uitzicht op de Rotterdamse Skyline. Vanuit de 151 meter hoge Delftse Poort kan je de gehele Rotterdam skyline in vogelview bekijken. De foto toont daardoor dan ook de meeste aantal hotspots in Rotterdam. We zijn enorm benieuwd hoeveel jij er kan vinden? Stuur je bevindingen of andere leuke reacties aan ons door met het reactieformulier hieronder.

Interesse in een geweldig Rotterdamse Skyline foto van professioneel stadsfotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.

15 reacties op “De Rotterdamse Skyline vanuit de 10 mooiste plekken”
 1. Pingback: Foto-expositie In Beeld over de Wereldhavendagen | MS Fotografie

 2. Pingback: Canvas en fotoprint van Rotterdam nu in elk formaat | MS Fotografie

 3. Pingback: MS Rotterdam voor de laatste keer in Rotterdam | MS Fotografie

 4. Pingback: Welkom op de website van MS Fotografie | MS Fotografie

 5. Pingback: Rotterdam by Night - Rotterdam Skyline Editie | MS Fotografie

 6. Pingback: De Haven van Rotterdam vanuit unieke plekken | MS Fotografie

 7. Pingback: Skyline Rotterdam by Night | Editie April | MS Fotografie

 8. Pingback: Skyline Rotterdam | Rotterdam by Night | MS Fotografie

 9. Pingback: Rotterdam by Night - Ode aan de Erasmusbrug | MS Fotografie

  • We voelen ons enorm gevleid dat je ze allemaal mooi vind. Het waren gelukkig 10, want een top 5 van de beste plekken zouden wij niet gemaakt kunnen hebben. Er is zoveel moois in onze mooie havenstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *