Museumnacht010 Rotterdam 2023

Museumnacht010 Rotterdam 2023

Het doel van Museumnacht010 Rotterdam 2023 was dit jaar weer om de stad te herontdekken in de nacht. Uiteraard ligt dat ons bij MS Fotografie goed als ervaren nachtfotografie liefhebbers. Inmiddels maken we al aardig wat jaren fotoblogs (2017, 2018, 2019, 2020 en 2022) tijdens deze nacht vol kunst, cultuur, dans en muziek. We bekijken dan ook graag wat de musea in Rotterdam dit jaar weer te bieden hebben.

Op zaterdag 4 maart openden ruim 34 Rotterdamse musea van 20.00 tot 01.00 haar deuren voor Museumnacht010 Rotterdam 2023. We begonnen dit jaar eens bij het Maritiem Museum Rotterdam. In de entreehal komen we een beetje in New Yorkse jaren 30 streetdance sferen met de Lindy Hop van Slowfeet. Er was ook een pop-up vintage store.

De rest van het museum staat in teken van de Maritieme Metrolijn. Op een interactieve manier kunnen bezoekers hier

de haven van Rotterdam kunnen ontdekken. Naast ontdekken mocht je ook je handen uit je mouwen steken. Je kon namelijk helpen met de graffitiwand waarop een metro te zien was die op walvisstaart was beland. Ook kon iedereen die het leuk vond een nep nep tattoo laten zetten.

Kunstinstituut Melly in de Witte de Withstraat

Even na 21.00 uur komen we aan bij Kunstinstituut Melly in de Witte de Withstraat in Rotterdam. Op de één na bovenste verdieping is er een tentoonstelling van Jennifer Tee genaamd “Still Shifting, Mother Field”. De tentoonstelling omvat sculpturen, textielwerken, installaties en live performances. De tentoonstelling is gemaakt en gecombineerd met materialen zoals glas, steen, keramiek, hout en textiel.

Op de begane grond kon iedereen zijn knutselkunsten laten zien en mee doen aan één van de grote kunstwerken aan de wand. Het knutselpapier bestond uit de welbekende blauwe gemeente enveloppen die tot menig hartje of andere geweldige bijdrages werden geknipt of geplakt.

Het Depot in Rotterdam

We keken uit naar een bezoekje aan Het Depot in Rotterdam. Eenmaal aangekomen stond er een enorme rij tot aan halverwege aan de straatkant. Na een half uurtje in de rij te hebben gestaan kwamen we binnen en werden we door de beveiliging de trap opgestuurd om verplicht onze jassen op te hangen.

We belande hier in een enorme mierenhoop van mensen die zoekende waren naar een klusje. Uiteindelijk bleken deze er niet meer te zijn. We vroegen net als andere of we onze jas uit mochten doen en toch over de arm mee te nemen. Er werd onverbiddelijk gereageerd dat dit niet de mocht. We vertrokken daarom met een grote groep andere teleurgestelde mensen binnen 15 minuten weer naar buiten.

Kunsthal Rotterdam

Voor ons was dit jaar het hoogtepunt de Kunsthal in Rotterdam. Al een tijdje stond de bijzondere tentoonstelling “Patricia Piccinini – The Future Starts Here” bij ons op het lijst om te bezoeken. De Australische kunstenaar staat bekend om haar hyperrealistische sculpturen van fictieve, organische wezens die vaak een combinatie zijn van mens, dier en machine.

De kunstwerken zijn zo gedetailleerd dat het lijkt alsof ze elk moment tot leven kunnen komen en op je af komen lopen. In deze tentoonstelling kun je een selectie van haar indrukwekkende werken bekijken, waaronder grote installaties en sculpturen die je aan het denken zetten over thema’s als biotechnologie, genetische manipulatie en de verhouding tussen mens en natuur.

Ook was de tentoonstelling In the Black Fantastic te bezoeken. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten ze racisme en sociale ongelijkheid aan.

Wereldmuseum Rotterdam

De laatste locatie van de avond was het Wereldmuseum Rotterdam. Aldaar sprongen er voor ons twee tentoonstellingen met kop en schouders bovenuit. Als eerste was de tentoonstelling over ons haar. Elke invalshoek van het haar kwam hierin aan bod en het was zo schitterend in elkaar gezet dat het ons boeide van het begin tot het eind.

De tweede tentoonstelling was de Superstraat op de begane grond van het Wereldmuseum Rotterdam. De straat draait om de dynamiek van de hedendaagse stedelijke samenleving. Het is een interactieve tentoonstelling waarin je de levendige straten van steden als Lagos, Shanghai en Rotterdam kunt ontdekken. Bij de entree loop je als ware over de Erasmusbrug naar binnen en als goed oplet, hangt er boven je ook nog de Kubuswoningen.

Je hebt veel luisterschermen, hoort de geluiden van de stad en je kan kijken straatkunst. Ook krijg je veel informatie over de vele verschillende culturen en tradities die elkaar ontmoeten in de straten. Zoals bijvoorbeeld het Zomercarnaval in Rotterdam. De Superstraat is een fascinerende en leerzame ervaring en geeft je een nieuwe kijk op de stad.

Volgende editie Museumnacht010

Iets na 01.00 sluiten we wederom een fantastische editie van Museumnacht010 Rotterdam 2023 af met een boel foto’s, feitjes en een ervaring rijker. Ons viel het op dat het publiek ditmaal van heinde en ver kwam. Ook dat er een hoop animo was van mensen uit het buitenland.

Voor het mooie zouden er nog meer locaties mee moeten doen om de mensen wat meer te spreiden. Op sommige momenten was deze uitverkochte editie toch net iets te druk. De volgende editie van Museumnacht010 vindt traditiegetrouw plaats op de eerste zaterdag van maart en wel op zaterdag 2 maart 2024.

Interesse in een schitterende Museumnacht010 Rotterdam 2023 foto van evenementenfotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *