Art Rotterdam 2023 weer in de Van Nelle Fabriek

Art Rotterdam 2023 in de Van Nelle Fabriek

Art Rotterdam 2023 is een gerenommeerde kunstbeurs die jaarlijks plaatsvindt in de historische Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De 2023-editie van de beurs vond plaats van 9 tot 12 februari en had een indrukwekkende selectie van hedendaagse kunst gecombineerd met zowel gevestigde als opkomende kunstenaars.

Het alles wordt georganiseerd in de voor ons bij MS Fotografie zeer bekende Van Nelle Fabriek. Een unieke locatie die ooit een bloeiende koffie-, thee- en tabaksfabriek was. Tegenwoordig dient het als een prachtig decor voor de tentoonstelling, met zijn iconische modernistische architectuur en veel natuurlijk licht dat de perfecte setting vormt om de kunstwerken te laten zien.

Bezoekers van de kunstbeurs Art Rotterdam 2023 konden een recordaantal aan kunstvormen verwachten, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, video en performancekunst. De beurs biedt daarnaast ook een rijk programma met lezingen, rondleidingen en speciale tentoonstellingen, waardoor het een must-sea bestemming is voor zowel kunstliefhebbers als verzamelaars.

Bij de hoofdingang werd je dit jaar verblijd met het kunstwerk van de Rotterdam gevestigde Pim Palsgraaf. Het kunstwerk Mycelium is een levensgroot edelhert dat gebukt gaat onder het gewicht van wat nog het meest lijkt op een reeks architecturale vergroeiingen. Een stukje verderop was de wekelijks wisselende kunstvitrine ‘De Aanschouw’ te vinden, die mensen vast en zeker wel kennen vanuit de Witte de Withstraat.

Hoofdgedeelte van de Kunstbeurs Art Rotterdam

Na een tijdje in de rij te hebben gestaan om binnen te komen en om onze jas op te hangen kwamen we in het hoofdgedeelte. We werden verrast door de aanwezigheid van de lichtkunst van Brigitte Kowanz op de stand van Galerie Ron Mandos die we al heel wat jaren volgen haar schitterende bijdrage Morse Alphabet in het Post am Rochus in Wenen. We zagen op de beurs een aantal werken waaronder Outshine en iOW.

Op de stand van Bildhalle stond dit jaar weer de Nederlandse Casper Faassen met diverse nieuwe werken. Een goede keuze, want de schilderijen onder de naam Madoka waren vorige jaar ook al zeer geliefd bij de bezoekers. Het is mooi te zien dat er zoveel wordt geëxperimenteerd in de kunst en hybride kunstvormen worden gecombineerd.

De schilderijen van Saïdou Dicko bij Contour Gallery waren ook leuk om te zien. Hij brengt tegenstellingen samen om met ons te praten over gelijkheid, eenheid, moederliefde, vrijheid en menselijkheid. Ook vernoemenswaardig is dat de helft van alle opbrengsten gaat naar zijn vereniging, Nafoore Cellal in Burkina Faso.

In de entré-hal was dit jaar Klaas Rommelaere bij Madé van Krimpen te vinden met zijn borduurkunstwerken. Je denkt vaak bij borduren aan ouderwets, maar niks is minder waar. Het zag er fantastisch en creatief uit. Er zijn ook nog twee leuke details te melden dat zijn werken tot stand komen door inspiratie van diverse Nextflix-flims. Ook leuk is dat hij bij alle werken geassisteerd wordt door een aantal senioren dames, waarmee elke week wordt samengewerkt.

Een stukje verderop in de entré-hal was kunstenaar Maaike Fransen te vinden die live performance gaf. De interactie met het publiek was erg leuk. Als laatste zagen we de wederom terugkerende Daniel Mullen met zijn abstracte architectonische vlakken en figuren blijft ook elk jaar schitterend om te zien.

De Prospects van Art Rotterdam

Ook werd dit jaar weer Prospects georganiseerd. De tentoonstelling van het Mondriaan Fonds stond dit jaar in het teken van verdere uitbreiding. In het Prospects gedeelte viel ons als eerste Dora Lionstone op met haar zwart/wit foto waarbij ze diverse combinaties van technieken gebruikt zoals analoge fotografie, digitale manipulatie en animatie.

Als tweede de enorme kijkdoos van Bob Demper. Hij bestudeerde tientallen bureaus van vermogensbeheerders bij investeringsbedrijven, die met meerdere schermen de beurzen in de gaten houden. In de kijkdoos zijn op de schermen zijn fragmenten te zien van een film waar hij al tijden lang aan werkt. Donny de hoofdpersoon werkt bij zo’n investeringsmaatschappij, maar krijgt een burn-out. De film speelt op een aanstekelijke manier met de scheidslijn tussen animatie en het echte leven.

Tijdens Art Rotterdam reikt NN Group ook een hedendaagse kunstprijs uit, de NN Art Award. Deze award is bestemd voor een uitzonderlijk talent dat in Nederland zijn of haar opleiding heeft gevolgd en waarvan het werk te zien is op de beurs. NN Art Award 2023 is dit jaar gewonnen door de in India geboren Monali Meher. Het is goed om te zien dat nog steeds jaar in jaar meer aandacht wordt besteed aan jonge kunstenaars. En het ondersteunen van hun bij de eerste stappen in het professionele veld.

Interesse in één van de schitterende foto’s Kunstbeurs Art Rotterdam in Rotterdam van evenementenfotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze shop bij Werk aan de Muur of Sfeer aan de Muur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *