Wereldhavendagen Rotterdam 2023

Wereldhavendagen Rotterdam 2023

De Wereldhavendagen Rotterdam 2023 heeft afgelopen weekend zo’n 400.000 bezoekers getrokken. Er waren weer enorm veel demonstraties op het water en in de lucht. Ook was er op zaterdagavond weer een vuurwerkshow met een avondvullend programma tot 23.00 uur.

Op zaterdag wilde wij al vroeg aanwezig zijn, maar in de ochtend voorzag moeder natuur ons mooie Rotterdam van een dikke laag mist en maakte de organisatie bekend dat de demonstraties pas rond het middaguur zouden starten. We starten ditmaal dus iets later dan normaal met een demonstratie van de marine met de NH90 gevechtshelikopter. Het publiek kreeg te zien hoe er wordt opgetreden tegen drugssmokkel en hoe een vijandige onderzeeboot kan worden opgespoord.

In de middag zagen we de Pride of Hull komen binnenvaren om straatje te keren. Elk jaar is dit toch wel een hoogtepunt om te zien. Er komen natuurlijk vaker cruiseschepen aan, maar elk jaar is het weer een unieke gebeurtenis om te zien dat dit grote cruiseschip van P&O Ferries keert op de Maas en daarna aanmeert aan de Wilhelminapier.

De deelnemers werden daarna getrakteerd op een demonstratie van oude en nieuwe sleepers (tugs). De sleepers Steenbank VB, Texelbank en RT Borkum deden mee om te laten zien wat de sterke krachtpatsers nu allemaal kunnen. Ook was het leuk om te zien dat de RT Borkum weer aanwezig was, deze sleeper kan geheel vanaf afstand bestuurd worden en is zeer wendbaar. Vooruit, achteruit en zelfs schuin is voor deze kleine krachtpatser geen probleem.

Aan het einde van de middag verraste de luchtmacht nog met een fly-by van vijf F35 gevechtsvliegtuigen, die menig persoon misschien beter kent onder de naam Joint Strike Fighter (JSF). Ook maakte de paratroepers van de Koninklijke Marine een sensationele landing in het water voor het publiek.

Vuurwerkshow

Op de zaterdagavond is het altijd vaste prik op de Wereldhavendagen Rotterdam dat er een indrukwekkende avondshow is met een schepenparade en optredens, terwijl de avond afsluit met prachtige vuurwerk die te bewonderen is vanaf de kades. Dit jaar was er iets speciaals aan toegevoegd. Lichtjes voor Sophia. Tijdens de schepenparade werden de deelnemende schepen verlicht als eerbetoon aan het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Zieke kinderen uit dit ziekenhuis maakten zelf ook deel uit van de parade.

En alsof dat nog niet genoeg was, verzorgde superster Emma Heesters ook nog een onvergetelijk optreden tijdens dit bijzondere evenement. Helaas hadden we dit jaar niet zoveel geluk met het vuurwerk, want er stond een stevige wind en de rook waaide daarom onze kant op.

Al met al was het weer een geweldige editie van de Wereldhavendagen Rotterdam 2023. Uiteraard zullen wij op 6, 7 en 8 september 2024 er weer bij zijn op een nieuwe editie.

Interesse in een mooie Wereldhavendagen Rotterdam 2023 van evenementfotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *