Het Stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel 40

 Het Stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel 40

Het Stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel 40 is eigenlijk nog nooit besproken in een fotoblog van MS Fotografie, dus het is wel eens hoogtijd om hier verandering in te brengen. Het is namelijk één van de weinige gebouwen in de binnenstad die het bombardement van 14 mei 1940 heeft doorstaan.

Het gebouw is op de Coolsingel gebouwd tussen 1914 en 1920. De bouwstijl is de beaux-arts die welbekend is in Italië en Frankrijk. Een aantal leuke weetjes zijn dat het gebouw integenstelling tot wat veel mensen denken een betonnen skelet heeft en de gevels bekleed is met zandsteen. Voor de mensen die wat ouder zijn onder ons kunnen zich nog wel herinneren dat 20 jaar terug het stadhuis van Rotterdam zwart was. In 2000 is het gebouw helemaal gereinigd en weer in de originele zandsteen kleur teruggebracht. De zwarte kleur kwam door de enorme hitte van de eerste dagen van het bombardement in mei 1940.

Het best bewaarde geheim is wel de schitterende stadstuin in het midden van het gebouw met de schitterende beelden Mercurius en Neptunus. Ook is het leuk om te weten dat de gastheren (bodes) van het stadhuis dagelijks ‘gratis’ rondleidingen geven. Hetgeen een unieke kans is om de indrukwekkende grote hal, burgerzaal, binnenterrein, trouwkamers en raadzaal te kunnen zien.

Kampioenschap Feyenoord

Het Stadhuis van Rotterdam en de Coolsingel is uiteraard ook het punt van samenkomst voor diverse grote vreugdevolle volksuitingen. De kampioenschappen van Feyenoord zijn hier onder andere altijd gevierd en bij schitterend weer ook een stukje verderop in de fontein op het Hofplein. Wij waren er uiteraard in 2017 bij voor een fotoblog toen Feyenoord voor de laatste keer landskampioen werd.

Als laatste is het vermelden waard dat er in 2018 er werkzaamheden zijn gestart om de Coolsingel weer de grandeur van een boulevard terug te geven. De voetgangers en fietsers krijgen veel meer ruimte. Het autoverkeer gaat van vier rijstroken (2 per rijrichting) naar twee rijstroken (1 per rijrichting). Ook komen er betere oversteek mogelijkheden en zijn er 22 schitterende Coolsingellantaarnpalen opgenomen in het plan.

Interesse in een schitterende foto van het Stadhuis van Rotterdam van stadsfotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *