De Hef (Koningshavenbrug) in Rotterdam vanuit de 10 mooiste plekken

De Hef (Koningshavenbrug) in Rotterdam vanuit de 10 mooiste plekken

De Hef (Koningshavenbrug) in Rotterdam wordt in diverse blogs op MS Fotografie al menigmaal besproken. Alleen nog nooit is er een blog geheel gewijd aan deze spoorweghefbrug over de Koningshaven die het Noordereiland van de wijk Feijenoord scheidt. Na het wereldwijde aandacht afgelopen maand is het wel eens tijd. Het middendeel van De Hef zou namelijk weer moeten worden gedemonteerd. Het grote jacht van 127 meter lange driemaster van Jeff Bezos die er niet doorheen past.

In 1927 is de toenmalige draaibrug vervangen door de huidige hefbrug. De smalle doorvaart zorgde er geregeld voor dat schepen vastliepen en daar moest snel een einde aan komen. De nieuwe brug was uniek en één van de eerste in zijn soort. Na de ingebruikname in 1993 van de Willemsspoortunnel voor het treinverkeer wilde men de brug en het luchtspoor slopen. Na protesten van Rotterdammers is er afgezien van de sloop. De brug is tegenwoordig een Rijksmonument.

Renovatie van de brug in 2014

In 2014 is het middengedeelte van de brug (het val) tijdelijk verwijderd voor groot onderhoud. Het 55 meter lange en 9 meter brede brugdeel is met behulp van twee speciale bokken eruit gehaald en vervoerd naar de Merwehaven. Ongeveer twee jaar laten is hier het val opgeknapt. De contragewichten in de torens zijn toen tijdelijk gefixeerd in de hoogste stand. Alle staalkabels zijn verwijderd en het geheel duurde tot begin 2017.

De rest van de brug is gestraald en opnieuw geconserveerd. Ook zijn er diverse staalreparaties uitgevoerd waarbij onder andere onderdelen opnieuw met klinknagels zijn bevestigd. De Hef is in zijn geheel gestraald en is de gehele constructie opnieuw geschilderd in het originele NS116 mosgroen. Op 7 februari 2017 is het val weer teruggeplaatst en was de brug weer kompleet.

Interesse in één van de schitterende foto’s van De Hef (Koningshavenbrug) in Rotterdam van stadsfotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *