Dag van de Architectuur 2018 in Rotterdam

Dag van de Architectuur 2018

Het is alweer een week geleden na een geweldige editie van de Rotterdamse Dakendagen en nu tijd voor de Dag van de Architectuur 2018. De organisatie besteed dit jaar aandacht aan gebouwen in het Maritiem District, Wilhelminapier en het Land van Hoboken. Ontdek bijzondere architectuur met een van de vele activiteiten, zoals openstellingen, gebouwrondleidingen, gebiedswandelingen en presentaties.

We trapte de zaterdag af bij het Boijmans Depot waar we onder leiding van De Rotterdam Tours een geweldige rondleiding kregen op de bouwplaats. Op dit moment wordt aldaar het nieuwe onderkomen van Museum Boijmans Van Beuningen gebouwd. Via de trappen mochten we bovenop het collectiegebouw kijken naar het bouwproces. Ook kreeg je er een flinke dosis informatie over de invulling van het toekomstige gebouw en de omgeving.

In de middag liepen we door naar het Blaak House welke in februari geopend is. Het Blaak House is van origine het gebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij. Ooit stond het op de lijst voor sloop, maar sinds 2010 is het een rijksmonument en is naar ontwerp van het Rotterdamse bureau V8 Architects getransformeerd. De combinatie van originele pracht en moderne techniek maken het gebouw weer één van de voornaamste kantoorgebouwen in Rotterdam.

Luxor Theater en Red Apple

In 2001 werd op de Kop van Zuid onderaan de Erasmusbrug het nieuwe Luxor Theater gebouwd, ontworpen door architect Peter Wilson. De rondleiding welke wij op zondag van gids John kregen is direct één van de grootste verrassingen. Je kan niet alleen tijdens Dag van de Architectuur 2018 een kijkje achter de coulissen nemen. De gids maakte er ook direct een ware interactieve rondleiding van.

Als laatste hoogtepunt van het weekend is het bezoek aan de 127 meter hoge Red Apple. In 2009 werd de rode wolkenkrabber ontworpen door KCAP opgeleverd. Een leuk detail is dat niet door de rode kleur het gebouw de naam Red Apple heeft gekregen. Het voormalige gebied stond vroeger bekend om zijn appelgaarden en tijdens de oorlog bleef hier slechts één appelboom van over. De boom stond ongeveer op de plek waar nu de Red Apple is gebouwd.

We hebben wederom een schitterend architectuurweekend gehad in Rotterdam. Vanuit MS Fotografie hadden we dit jaar besloten om de wat minder bekende tours en gebouwen te bezoeken en dit heeft ons enorm verrast.

Interesse in een unieke foto van de Dag van de Architectuur 2018 in Rotterdam van architectuur fotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *