Art Rotterdam 2025 nog grootser in Ahoy Rotterdam
Art Rotterdam 2025 beleefde dit jaar zijn 26e editie en vond voor het eerst plaats in Ahoy Rotterdam. Na 11 succesvolle jaren in de iconische Van Nelle Fabriek was het tijd voor een nieuwe locatie die ruimte biedt aan de groeiende kunstbeurs. We begrijpen deze keuze volledig, want eerlijk is eerlijk: het evenement was de Van Nelle Fabriek ontgroeid.
Iets voor het middaguur arriveerden we bij Ahoy Rotterdam. Er stond al een lange rij tot ver op het plein. De drukte was aanzienlijk groter dan voorgaande jaren en wat direct weer opviel, was het opvallend jonge publiek. Art Rotterdam trekt al jaren een brede doelgroep, maar de aanwezigheid van zoveel jonge kunstliefhebbers laat zien dat de beurs ook bij een nieuwe generatie enorm leeft. De entree en garderobe waren, zoals altijd, uitstekend georganiseerd en alles verliep soepel.
Highlights
Tina Farifteh is een Iraans-Nederlandse beeldend kunstenaar met een unieke blik op de wereld. In de grote ruimte liepen we als eerste tegen haar indrukwekkende oranje-zwarte doek aan, dat letterlijk een binnenkomst was. Een stukje verderop kwamen we Tomiko tegen, een wit gepatineerde bronzen sculptuur van Fernando Sánchez Castillo, geïnspireerd op een iconische foto van ‘het meisje met de witte vlag’, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de chaos van Okinawa moest overleven.
Het mooiste wat we deze dag op Art Rotterdam 2025 hebben gezien was wel de indrukwekkende presentatie van Aristotle Roufanis, waar zijn project Worlds Apart met grootschalige fotografische prints en interactieve installaties de toeschouwer meenam in een reflectie over identiteit, verbondenheid en de impact van technologie. Ook het nieuwste project Lucky Dice van Diederik Schneemann, waarbij geluk wordt gevangen door dobbelstenen te werpen en te verwerken tot meubels, was een van de hoogtepunten en verdiende zeker een tweede plek.
We waren diep onder de indruk van het werk van Patrick Bergsma, waarin hij op een fantasierijke manier de relatie tussen de mens en de natuur verkent, geïnspireerd door de oude Chinese kunst van Penjing en de Japanse bonsai. Uiteraard moeten we ook de fleurige olieverf schilderrijen van André Wendland benoemen. Het schitterende kunstwerk Zelfportret van Christophe Coppens. Pim Palsgraaf met zijn sloophoutkunst met bijzondere perspectieven. De Rotterdamse Atelier van Lieshout met Tree Of Life en als laatste Transcendence van Levi van Veluw.
Prospects en projections
Het Mondriaan Fonds organiseert de 13e editie van Prospects tijdens Art Rotterdam. Voor het eerst vindt de tentoonstelling plaats in Rotterdam Ahoy en toont het werk van 116 startende kunstenaars. Alle deelnemers ontvingen in 2023 een financiële bijdrage via de regeling Kunstenaar Start van het Mondriaan Fonds. De tentoonstelling is samengesteld door curatoren Johan Gustavsson en Louise Bjeldbak Henriksen. In de sectie Projections staat videokunst centraal. Zo is er bijvoorbeeld werk te zien van Jonas Brinkers, waarin een uitgeputte libel op Times Square het onderwerp vormt.
Om eerlijk te zijn viel het ons dit jaar een beetje tegen. We hebben maar een handjevol echte uitblinkers gezien, zoals de schitterende kaartenkunst en de interactieve kunst van de Rotterdamse LinHuei Chen. Al met al hebben we weer een schitterende dag gehad vol prachtige kunst. Het is een goede keuze geweest om Art Rotterdam 2025 te verplaatsen naar Ahoy Rotterdam. We kijken dan ook uit naar de volgende editie op deze locatie in 2026.
Interesse in een foto van Art Rotterdam 2024 van Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.